Trefpunt Beneden Sas Dintelse Gorzen

Trefpunt

Trefpunt:

Café Restaurant Beneden Sas

Adres:

Beneden Sasweg 4, 4655 ST De Heen

GPS coördinaten:

51.62625, 4.25532 restaurant of N51° 37' 32.7" E4° 15' 20.0"

Lengte wandeling

3,5 km. We volgen de blauw gemarkeerde route welke op het verste punt nog kan worden verlengd met een extra gele route.

Ontwerp en realisatie:

Team Contactnetwerk Kennissenkring
Het Trefpunt is helaas minder goed bereikbaar via het openbaar vervoer.

Het Trefpunt
Voorbeeld van het formulier

De natuurwandeling Beneden Sas De Heen

Download PDF natuurwandeling Beneden Sas Download GPX natuurwandeling Beneden Sas

Het Beneden Sas is oud authentiek sluizencomplex in de buurt van Steenbergen buurtschap De Heen. Een stukje cultuurhistorie goed verstopt in de Steenbergse polder. De sluis is gebouwd 1824-1884 om het achterliggende polderland bij hoog water te beschermen tegen het water van het Volkerak. Dit was voor de aanleg van de Philipsdam (deltawerken) een open zeeverbinding.
Sas is een oud woord voor sluis met de mogelijkheid om schepen te schutten. In dit geval waren dit schepen die over de Vliet voeren naar Roosendaal en Steenbergen. Kortom in vroegere eeuwen een belangrijke vaarweg voor deze steden naar zee.
Het wordt beneden Sas genoemd omdat het in de benedenloop van de Vliet ligt.
Je hebt vanaf het uitkijkpunt naast de sluizen een uitzicht op het Volkerak en het natuurgebied de Dintelse Gorzen.

Wat is er verder te zien?

Naast de sluizen ligt een klein buurtschap met onder andere het oude wachtlokaal annex schipperscafé dat voorkomt in de beroemde streekromans van Marijntje Gijzen. Dit is ook het Kennissenkring Trefpunt voor deze wandeling. Verder staat er nog een ouderwetse Brabantse paarde stalling. Wellicht voor de trekpaarden van de schepen? Als je de sluis vanuit de zuidkant van de Heen benaderd moet je gebruik maken van een met de hand in te schakelen voetgangersbrug. Je loopt dan ook langs een uitkijkpunt en een grote duitse bunker.

Dintelse Gorzen

Het is van oorsprong een getijden natuurgebied. Met slikken, kreken en bossen. Maar de invloed van eb en vloed is na de aanleg van de deltawerken verdwenen. Wat bleef is een uniek nat natuurgebied. Waar men het natuurlijke proces van verbossing enigszins tegen gaat door bijvoorbeeld de inzet van grote grazers. Om een zo gevarieerd mogelijk nat landschap in stand te houden. Natte voeten zijn dan ook niet onmogelijk. We hebben de imposante schotse hooglanders op onze wandeltocht bijna aan kunnen raken!

Heel veel plezier op deze wandeling!


TIP: Nat gebied. Trek laarzen of waterdichte wandelschoenen aan.

 Schotse Hooglanders  Dintelse Gorzen

Wandeling Beneden Sas

Deel dit artikel